Thursday, 18 August 2016

P.E.R.F.E.C.T.I.O.N.I.S.T



Your calm mind is the ultimate weapon against your challenges. so relax big girl!

“ mohonlah pertolongan dengan sabar dan solat” .

Buktikan keimanan kau terhadap ayat ni plissssshh. Mohon doa teman2. Aku pon taktau kenapa makin dekat hari nak balik kuantan, kepala makin serabut. Sampai  affect physical . Aku smpi kerap2 sakit plak bila dok kat rumah ni especially sakit kepala yg teramat. Betul la orang cakap, dalaman seseorang reflex luaran dia.  Kalau dalam tak stable, pasti kelihatan zahirnya. Macam dalam hadis pasal hati tu la.. “kalau baik hati tu, maka baiklah keseluruhannya..’’


Antara kerisauan yang aku alami adalah JPJ Test ISNIN ni.Huaa!  PERFECTIONIST! This is one of the big problems of mine. Dulu aku tak macam ni pon. Sejak2 masuk Kuantan, aku realize, symptom ni ada kat aku. Cuba imagine, bila exam klu aku tak dapat jwb dgn penuh yakin & tepat soalan exam, terus aku rasa aku gagal. Tapi bila dapat result,  selalunya the worst one pon B. Aiyaaa.  Problem. Problem. Ni la perasaaan nk test JPJ.  klu boleh, seboleh2nya kau nak full mark~ sbb tu kau fikir macam2. Rilex beb! Nothing to lose.  Andaikata la kan, ANDAIKATA kau kena repeat, takpe la.. sekali sekala.. kau bukan pernah repeat apa2 pon. But hopefully tak la..byk pakai duit maaaa..


Bila aku sembang2 dgn cikgu driving aku ni, he is Chinese tau. Aku cakap la, aku ni jenis nervous dalam semua exam. Katanya , “ rilex maa,, itu orang JPJ pon manusia biasa”..lulz.., terdiam aku..

Yela. We are trying so hard to meet the expectations of others. Padahal semua orang kat dunia ni tak perfect. And yet, even if you are able to meet their expectation, you gain nothing.  Just kepuasan.  Klu tak mampu,  kau kecewa.


Dan Allah, Dia ‘expect’ more from us through all the tests given by HIM to us. Bcoz He created us. HE knows everything about us. Tapi kita jarang nk meet HIS ‘expectation’ dgn bersungguh2 dalam segala amal.. tak kisah la amal daa’wi ke.. amal fardhi ke.. or any kind of amal you called it. As long as it is ‘amal soleh’ ..


Just wondering,  kan best kalau ‘perfectionist’ ni ada dalam amal paling utama yang mnjadi tiang agama kita which is solat. Menghayati setiap bacaan dan merasai ruh setiap pergerakan untuk grab ‘markah penuh’ dari Allah. Baru la solat tu betul-betul mampu menjadi pencegah perbuatan mungkar kan? ;’)



Psss; mohon doakan saya lulus JPJ test. diberi ketenangan dan kemurnian niat. taknak jadi 'daie  tempang' lama2.. 

Saturday, 6 August 2016

ISBIR JAMI'AN !



“Wa Man Yatasobbar, Yusobbiruhullah “
( Barangsiapa yg meminta kesabaran, Allah pasti membuatnya sabar) ( HR Muslim )

SABAR. Mudah disebut, tapi Ya Allah, nak praktis tu Allah je la tau mcm mna. Tapi, kita beriman bahawa Allah menguji kita pada titik yg kita mampu kan?  So, trust Him.. Everything heals.. Hati yang ‘sakit’ tu pasti akan sembuh bila tiba masanya. Maka bersabarlah utk terus berbuat kebaikan kerana sesungguhnya kebaikan itu akan menghapuskn keburukan .. 

 "Sesungguhnya perbuatan-perbuatan yang baik itu menghapuskan (dosa) perbuatan-perbuatan yang buruk. Itulah peringatan bagi orang-orang yang ingat"
(QS.Hud: 114)

Keburukan yg mcm mana yang akn dihapuskan tu? Later u will realize which ‘sayyiaat’ yg Allah hapuskan, as long as you use your heart to think about it.


Kenapa tiba-tiba cakap pasal sabar ni?? Hmm.. Insan yang sedang menaip ni tak habis fikir tentang keajaiban insan-insan yang berhadapan dgn ujian yang berat. Macam mana depa ni jaga hati? Dzon2 yang tak baik tu mesti datang la.. Tipu klu takde.. Depa ni tak rasa nak compare ke dengan orang lain? Huhu.. berat nanang mu ni deh.  I think the key is SYUKUR. Dia mcm parallel gitu..  Bear in mind, u will never be able to be patience IF u don’t accept what have been given to you.. Seriously..


You should be thankful of what u have now..


YOU have your parents who always support you in whatever you do, but some people, they don’t have that chance. . They don’t even have such a good communication with their parents, but YOU, YOU can make them as your friend, share what u feel,  exchange opinions, making some jokes. 
BE THANKFUL & APPRECIATE that.


YOU, never have an experience of being worried about sewa rumah yang beberapa bulan tak bayar. Tunggu orang datang ketuk rumah je  dan kena halau. Huhu. Or mungkin, kau tak pernah rasa rumah kau tu mcm ‘neraka’.. sorry ayat kasar. Terpengaruh dengan carekarama TV3.  Lulz. Tapi tu la hakikatnya. Your home is just like syurga dunia untuk Kau. Tu yang sikit2 nak balik rumah. 
BE THANKFUL & APPRECIATE that.


YOU, never  feel hungry like tak makan 100 tahun. Ok ni over. Sehari la misalnya. Or even, tak sempat nak rasa lapar pon, balik je rumah, semua benda dh tersedia depan mata. Tu blom masuk kau punya keinginan nak mkn macam-macam. Your parents will try their best to fulfill everything  you want.  Orang kat luar sana, ada yang berjimat2 je dgn duit yang dia ada, sebab dia tau dia tak mampu. Makan apa yang ada.. ada yang even tak makan pon.. so, BE THANKFUL & APPRECIATE that.


YOU got the chance of having such a sporting siblings. Nak katanya, Not a problematic one la. Boleh plan bercuti sama-sama, bising2 gila2 kat rumah,. If u have problem, slalunya duit la kn, tak payah nak fikir banyak, they will directly give it to you.  Semua tak meyerabutkan kepala otak kau. Social tu mungkin sikit2 la. Masih ada harapan untuk ditegur. Ada orang, ada siblings mcm takde siblings. Your life is yours. Mine is mine. Ikatan tu hanya pada kata ‘ adik beradik’..
so, BE THANKFUL & APPRECIATE that.


YOU have many friends. They will always be there to remind you of everything. Every single things. Concern dgn kau. Realize klu kau ada problem. Nak katanya, sahabat2 syurga la. Ada orang, takde kawan. They live alone. Klu ada, mgkin tend utk bawak ke jalan nista tu lebih. Atau mungkin kawan dgn kau tu pon bersebab.  BE THANKFUL & APPRECIATE that.


YOU got the chance to study. You have the ability to make your dreams come true. Dari kecik sampai besar, perjalanan study kau smooth je.  Biasiswa kau dapat. Tak susahklan mak ayah kau nk tanggung pelajaran.  Belajar pon bagus. Tak pernah failed subjek. But there are some people, they are struggling just to gain knowledge. Malam kena kerja,  pagi pi kelas. Nak sambung belajar, dok fikir yuran. Nak study punya pasal, pecah tabung nak beli buku. Ada yang  nangis2 study sbb asyik failed je walaupon dah sungguh2 blajar.. dan Kau??hmm,,BE THANKFUL & APPRECIATE that.


YOU, YOU have to realize one of the biggest ni’mah yg kau ada sekarang yang membuatkan kau tak lupa nikmat-nikmat yg lain iaitu Nikmat ISLAM & IMAN yg sebenar. Tanpa jalan tarbiyah kau tak kenal semua tu. That is what tarbiyah had taught you. BE THANKFUL , PATIENCE & TRUST HIM.  ( syukur, sabar, husnu dzon ). I just mentioned few of the ni’mah bcoz we will never be able to count all the ni’mah.

Dan jika kamu menghitung-hitung nikmat Allah, niscaya kamu tak dapat menentukan jumlahnya. Sesungguhnya Allah benar-benar Maha Pengampun lagi Maha Penyayang.” 
(QS. An Nahl: 18)

Cukup la tu, malas nak bebel panjang. mesti ada yang rasa mcm.."kau cakap senang la, kau tak rasa".. dont worry.. i feel u , beb.. satu je pesanan, we all have our own struggle.Maka, bersabarlah.


“Dan orang-rang yang sabar kerana mengharapkan keredhaan Tuhan mereka semata-mata, dan mendirikan sembahyang, mendermakan dari apa yang kami kurniakan kepada mereka, secara sembunyi atau secara terbuka, dan mereka menolak kejahatan dengan cara yang baik, mereka itu disediakan baginya balasan yang sebaik-baiknya pada hari akhirat.

( Ar-Ra’d 22 )


.:. kata hati seorang hamba yang berkali-kali lupa untuk bersyukur dgn more than jutaan nikmat yg dia dapat. YaAllah Faghfir Zunuubi.. T.T..

Thursday, 30 June 2016

Teacher.,. Teacher..



Salam ramadhan Al Mubarak..Wah.. Lama ni tak menulis. Nak kata buang tebiat, takde la sgt..Dh lama dh nk menulis sbnrnya, tp disbbkn dah lama tinggal, so rasa malas tu menebal dh.. haa..  i wish this post will be such a ‘catalyst’ for me to keep writing,, Eceh.. every year pon ada azam ni mcm .. luls. 

Pejam celik pejam celik, ramadhan tinggal less than 5 days kot.. OMG!!, Cepat sgt kn masa brlalu..Allah Allah.. Teringat semangat2 time nk sambut ramadhan, bila masuk ramadhan?? Tettttt….its okay its okay.. Jangan sedih. Atleast ada effort buat list kot.. * sedapkan hati* Walaupon tak dpt nk tunai segala hasrat and target, tp kita takleh tggl  semua enn.. So, marilah kita memaximizekn amal2 dalam saki baki Ramadhan ni..

*******************************************************************************

Alhamdulillah, masuk hari ni, kira dh lebih 2 mggu la I’ve been working kat satu pusat tuisyen ni..fuh..menarik.. I think I should change my profession la..hiks.. Dalam byk2 student kat pusat tuisyen ni kan, aku tertarik dgn sorg adik ni.. He always managed to make me smile.. From the 1st day I met him. Kata anak boss kat situ, adik ni dia mcm ‘slow’ skit dan sgt la manja.. Awal2 tu dia tnya soalan biasa2 je kat aku sbb blom knal kan.. Tnya satu soalan  then balik tmpt dia.. 

The next day boleh tahan.,Mgkin sbb aku ni tak garang kot.. Yes I am.. Aku takleh la nk marah budak2 ni.. Tgk budak nngis pon aku dh brgenang.. Dan kerja kat sini sgt la buat aku makin knal diri aku sndri.. sbb tu org ckp experience is the best teacher kn..

One of the things yg aku realize, klu la aku jd examiner, confirm aku examiner pling baik. Rasa mcm tak sggup nk pangkah jwpn dorg bila salahnya sikit bangat…Aku sampai termenung fikir kenapa dorg jawab mcm tu..lol. Awal2 tu lambat jgk aku menanda sbb aku pi kira kat mna dorg silap. hah. Padahal instructor ckp, follow the answer from the booklet.. only the final answer will be accepted.

Huhu.. ok sambung balik pasal adik tadi.. the next day he comes and sit in front of me.. mmg mnja la.. Each question dia nk kita jwb btol ke salah..

I : Teacher, teacher.. 9+2 berapa? Susah la teacher.
T: Awk kira la..move 2 times after 9.. ( * dorg takleh guna jari..kena guna otak dan imaginasi je ,heh)
I : Ten..,Eleven… Eleven ke teacher jawapan dia? ( * smbil buat muka comey)
T : Ye…
I : Eleven teacher?!! Knp eleven?
T : Grrr..^^’

Bila dia siap all the exercises, dia pon pi la kat teacher lain utk mark classwork dia. Then, smpi work sheet 7 cmtu, dia manage utk dpt 100..pastu pandang2 kat aku..

I    : huish,., teacher.. huish teacher..* muka teruja*( for every 100 mark yg dia dpt) Alhamdulillah             teacher.. sy btol semua..
T    : Alhamdulillahh ( dalam hati, weyh,,apasal budak ni baik sgt.. susah nk jmpa budak2 boleh ckp            alhmdulillah for the simple things mcm tuuuuuuuu)

The next day, he comes..time tu ptg.. nmpk je aku terus....

I     ; Assalamualaikum teacher!
T    ; Waalaikumsalam ( lagi skali terharu )
I     ; Teacher, teacher dh bli ,mknn berbuka ke..?
T    ; Belom lagi..
I     ; Belom teacher??? Knp belom??? Teacher cuba teka sy beli apa td?
T    : Taktau ( sumpah! aku ni manusia paling malassssss nk main teka2)
I      : Ala.,.. teacher cuba la teka....
T     : Bgtau je la teacher..teacher nk mark kertas ni..
I      :  Tak boleh teacher kna teka jgk..
T     : Grrrrrr…
I      : Ada kat bawah meja sy ni..dia ada batang teacher..
T     : Aiskrim??? ( sumpah malas nk jwb,.,haha,,tak logic sgguh jawapan aiskrim tu..kui3)

Then, perbualan pon berlangsung dgn meriahnyaa..lulz. tak mcm pusat tuisyen plak.

Apa yg aku nk cakap sbnrnya adalah.. The way children tu act, every single word yg kluar dri mulut dorg adalah reflection dari org2 sekeling dia.. Or to be specific, their family.. dan aku dpt rasa, adik ni mgkin dri kluarga yg baik2.. kluarga yg mndidik anak2nya dgn tarbiyah islami ..Allahu.. Bahagia dpt ank2 soleh ni..,Permata hati ibu dan ayah.. eh..emosi plak ttbe..

Bukan apa, dsbbkn kawan2 aku dh ramai nk naik 1 tangga, prepare la dari skrg ye all related to tarbiyatul awlad.. eh.,.kait tau..^^'  but serious, ntum yg faham ni la harapan utk melahirkan zuriat2 yg mmpu make this world a better place.. selamat melayari bahtera rumah tangga.. moga kita tidak jatuh cinta dgn cinta yg sia2 ye! ( doa ni deep sgt utk aku, don’t know why..dont know..dont know..)


Jumpa lagi di post yg lain =D  <3

Wednesday, 16 September 2015

Random From Heart




                             Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang..

" Milik Allah lah seluruh langit dan bumi, namun sebutir pasir pon kita tidak bisa utk bagi..
Allah mencipta seluas lautan tetapi setitik air mata pon  tak bisa utk kita beri..
Mengapa Kering ,Wahai Mata?"



Alhamdulillah thumma Alhamdulillah 'ala Kulli hal.. Sehingga ke hari ini, Allah masih mengizinkan kita utk terus menghirup udaraNya yg segar lagi menyamankan. dan masih lagi diberi peluang utk trus memaknai hidup ni dgn deenNya. Alhamdulillah,, ;) 


Sejujurnya, aku sudah lama tidak menulis,. Maka aku buntu dan ragu, masih bisakah utk aku melakar sesuatu di ruangan ini??! dan aku sendiri tidak pasti atas faktor apa yg akhirnya mendorong aku utk kmbali membuka blog ini. Mgkinkah kerana hati ini sunyi? Atau mgkin shj kerana jiwa ini sepi? Apakah mgkin kerana jasad ini sudah tidak mmpu lagi brdiri? Aku sendiri tidak pasti..Yeah.. Aku tidak mengerti..


Pejam celik pejam celik, sedar tak sedar, masa itu terlalu pantas berlalu.. Hari ini adalah hari ke 10 aku memulakan sem baru di universiti.. Berakhir sudah cuti semester pertama dan trakhir selama 2 bulan.. dan cuti yg lalu itu, sgt mnguji diri.. Sedih bila dikenang2kan smula..Cuti yg seakan2 mmbunuh jiwa. Dan aku tidak pernah mengalami cuti seteruk itu.. Bukan nk riak but it's true! 


If u not believe, let me tell u what are the differences..Aku yg dulu,bila cuti mnjelma, mmpu mghabiskan Umar Series dlm masa seminggu, Raheeq Makhtum tak terlepas dari mnjadi bahan bacaan wajib stiap hari,. Bermacam2 buku aku berjaya khatamkan.. Malangnya, last semester break, im failed! Failed at all..Just finish 2 books and that are not tarbawi or haraki books.  huhe~ pity me~~


Dan kesannya, aku rasa skrg..brother sister, sahabat, teman2, klu anda seorg yg sntiasa istiqamah mmbaca suatu bahan bacaan, when u stop for about 1 month or 2 month, anda akn lost.. aku dah merasainya.. Now, im struggling to regain back the 'ruh' when reading all these kind of books. (haraki, tarbawi, siyasi*ehh*).. It takes time.. Kadangkala aku menangis sndri dlm hati sbb terasa susah benar nk digest.. mgkin kerana dosa2 aku yg bertimbun tu..*nangis*


Andai sahaja aku diberi pilihan utk delete memori sepanjang 2 bulan lepas, i will do it.. 2 month yg 'kosong' dan 1 month yg penuh dgn kesia-siaan.. Allah.. can u feel it? Something that u know it is not good, but u still do it? Even at that time, U really know that Allah is watching u all time but u still do it?,,Yeah,,U just KNOW..but NOT REALIZE. That is my big big big mistakes. Malu kat diri sndri. 


Dalam byk2 ujian yg Allah bg kat aku, ujian family, ujian sahabat, ujian hati, ujian belajar, this one is the hardest test given by HIM.. Knp aku cakap mcm tu? Sbb aku rasa seolah2 ingin berhenti dari apa yg aku lakukan skrg..* ni bisikan hati last 3 weeks* Bukan kerana aku penat, Bkn kerana aku rasa terikat, bkn kerana aku dah cukup berbuat, tapi hnya kerana aku mrasakan gerabak ini akn lambat dan hilang barokah dgn keberadaan aku.. ;'(.. seriously, that is my feeling at that time...


Tapi kenapa aku masih di sini?? Dalam gerabak dan kafilah ini? Kerana aku pnya ramai akhawat.. Akhawat belahan jiwa yg cukup mmbasahkan.. Hanya dgn melihat ke arah mereka, aku kalah.. Aku dah pon ditaklifkan dgn satu tggjwab besar, Klu ikutkan hati, terasa ingin mminta izin murobbi utk berehat dan direhatkan sbentar..  Namun, tiap kali aku brfikiran sdemikan, terngiang kata2 syeikhuna , Ustaz Hasanuddin, "saat anda rasa lemah, teruslah berbuat'' dan aku pgg kata2 tu.. Walaupon at that moment, aku sntiasa bisikkan padaNya dalam hati , " Andai Kau taknak mgganjari apa yg aku lakukn krn dosa2 aku, tak mngapa..Tp aku mohon, jgn Kau tarik barokah dlm gerabak ini hnya kerana dosa aku..."  sob3x


Alhmdulillah, now im getting better~ But still under renovation.. Just want u to know, I'm hurt when people keep on repeating and talking about my mistakes.. When I'm alone, i try to evaluate myself.. Everytime i remember 1 thing that happens few years ago, i cant hold and control my tears.. I really appreciate all those things u said, but plz understand n give me chance to recover. I know how much u concern about me.. Trust me.,. I'm struggling on it... Wa Kafa Billahi Shahida..
Bilamana aku merasakan takde ssiapa pon memahami 'kesakitan' yg aku rasakan, saat terasa akhawat tu seolah2 penuh dgn kecurigaan , aku brbisik dlm hati dgn genangan air mata yg hanya menunggu masa utk berderai, " Cukuplah Allah sebagai saksi",,


"O Allah, please help me to recover~ It is too hurt to lose You and Your love..;'("









Tuesday, 23 June 2015

There's Always A Chance ;)



Alhamdulillah.. masa terasa begitu pantas berlalu.. pejam celik pejam celik dah 1 minngu kita berada dalam bulan ramadhan yg mulia ini.. dan lagi 3 hari kita telah pon memasuki fasa ke 2 Ramadhan.., Allahh,,sayunya hati..

baiklah, Ramadhan kali ini adalah Ramadhan ke 2 buat dri ni sbgi org yg bekerja.. fuh, berbeza rasanya mnyambut ramadhan sebagai guru tahfiz dan pembantu koperasi masjid.. walaupon berada dlm kawasan masjid, tak menang tangan la dok layan customer.. klu guru tahfiz , confirm2 mghadap Al-Quran je.. So, aku dh merasa la sikit mcm mna perasaan terkejar2 nak mngaji bila dalam fasa bekerja ni.. Pointnya tak lain tak bukan, mmg kna pndai curi masa.. once letih menyusun barang2, or timbang sayur-sayuran ataupon letih tangan menjadi cashier, duduk sebentar dan capailah Quran.. inshaAllah, terasa hilang penatnya.. tak pon, bkk je Quran MP3* syg la klu hp mahal tp takde Quran kn* it works. REALLY! 

Ok , so hari ni jgk genap seminggu aku bkerja.. 1 week with a lot of stories..  dari kisah manis, hinggalah kisah pahit, cabaran, dugaan dan tribulasi wujud dalam sminggu ni..ahaaa.. huh! 

Aku tringat taujihat murobbi aku utk akk2 yg nk grad hari tu..

"kat mana2 pon kita dicampak, inshaAllah peluang utk berdakwah tu sentiasa ada, sntiasa ada je medan dakwah tu,,jgn jadikan alasan, bila kita sorg je, kita tak boleh buat apa-apa"

Antara faktor hilang dari Dakwah & Tarbiyah adalah ;

1) stress
2) over work
3) slow adaptation

Terngiang2 3 perkara ni wktu mula2 start kerja.. Macam mana kita bawak diri kita dgn pekerja2 lain menentukan penerimaan awal dorg terhadap kita.. Proses memantau dan memahami setiap sorg pekerja adalah 3 hari pertama.. Mcm2 perangai aku kenal..dan istimewanya pekerja2 kat sini, ada OKU..sorg tu agak slow learner, sorg bisu dan pekak, sorg kdg2 mcm ada dlm dunia dia sndri.. Dan ironinya, tiga2 tu lelaki. sorg pangkat adek2, lagi dua awal 30 an yg bujang... nk dipendekkn crita, aku agak rapat dgn dorg ni.. taktau la pasai pa..tp depa bertiga ni mmg suka bersembang dgn aku.. tp cara dorg treat aku brbeza la dgn cara dorg treat pekerja prmpuan yg lain..mgkin sbb pakaian aku kot..Alhamdulillah, dsbbkn ktorg dh ngam, dgn directnya aku tegur suruh pergi solat bila nmpk dorg blum solat..mmg free2 je kna ceramah dgn aku.. haish.. masing2 leka je dgn hp.. Allahu.. dan aku prasan, lagi senang sbnrnya nk tegur lelaki brbanding perempuan..perempuan kan sikit2 touching.. so aku guna pndekatan lain la..cuma taktau la progressnya mcm mna.. hopefully, dorg realize la betapa ruginya bila lapar dan dahaga je yg dorg dapat bila tak solat bulan ramadhan ni..

Inilah medan aku..Peluang utk mengaut sebanyak mgkin pahala. It is quite difficult jgk la sbnrnya.. huh! but i'll try my best.. Atleast they realize sumthing before aku stop untuk smbung belajar balik. That is my hope.. May Allah ease my way.. 


Orite, nk crita byk lagi sbnrnya tp malas nk taip.. eheee. .btw, doakan aku eh! trasa tak tenang nk bkerja bila mna trasa mcm di'buru' seseorang..Allahu..moga Allah lindungi aku dari segala bntuk kejahatan.. fobia with that situation. Seriously! 

Dalam kesempitan dan kesulitan, aku baru tau one of the Pakistanian which comes from Islamabad is Hafizul Quran..That news mcm sgt buat aku teruja.. ok bai~

Sampai ketemu lagi di lain masa.. 

" Hidup Biar Beerti, Mati Itu Pasti"  



                                                                                                                                 23 jun 2015,1203am

Sunday, 14 June 2015

The last Day of The 1st year..=]





Assalamualaikum wbt. Terima kasih kepada yang sudi membaca coretan yang tak seberapa dalam blog ni.. Alhamdulillah, dgn izinNya, blog ini kembali 'hidup' setelah hampir 3 bulan ditinggalkan.. Harapan utk tetap menulis sepanjang tempoh kuliah setakat ini belum mampu direalisasikan. Entah. Aku sendiri tidak mengerti kenapa begitu sukar utk aku mncuri masa bagi memanfaatkan blog ni.. 

Nak kata tak cukup masa, everybody is provided with 24 hours/day.. orang lain boleh je update secara konsisten time dorg belajar... contoh pling dkt murobbiyah aku sndri,,.huh..mungkin, muwasoffat "menjaga waktu" dan " tersusun urusan" masih samar2 dlm diri ni kot,,haish~~


Ok la.. hari ini hari ke 2 aku berada kat rumah sempena cuti sem.ahaaa.. heavennya rasa..tak perlu buka buku akademik mcm slalu.. otak penat~ serius.. 1 year being as a physio's student tersangat la hectic gitu.. cuti ni masa utk balas dendam mmbaca bacaan2 lain yang susah sgt utk aku baca time kat hostel.. disebabkan lecturer ktorg yg sgt high expectation terhadap ktorg, they always repeat that we should never forget whatever we learn this year coz we are going to use it till 40 years old ++.. so, bnda tu mcm jadi satu doktrin kat ktorg smpi rasa mcm, " huh, aku kna bukak buku".. bagusnya la kn klu sifat mcm tu ada terhadap quran..


ok, bercakap pasal course aku ni, rasa nk share 1 perkara yg berlaku kat aku time hari terakhir kat kuliyah sem ni.. alkisahnya, kami ada presentation regarding our posting and visit to some health institutions..  So,I used to be the last person as everybody has bought their tickets.The presentation should be around 25 minutes. tp macam biasa la.. mesti ada drag masa pnya disebabkan tembakan2 soalan panas dari lecturer ktorg. so nk dijadikan cerita, listening to 20 presentations for 5 hours is quite retiring. jadinya, bila sampai turn aku lecturer pon dh penat dan 'tepu'.. my presentation was the shortest presentation.. only 3 minutes..aku hnya smpat bg introduction je.. pastu, my lecturer asked me to go to the next slide till the last slide..just go through~ then she asked me, what is ABC ?(not a real name) refers to the place that I had visit. such an unpredictable question~  Mdm tnya knp tmpt tu diwujudkan and some of my answers were stated in the Web. But ofcourse, she wants the exact meaning like hers. dan ada la beberapa perkataan mdm yg sgt mampu melukakan hati kpd insan2 yg tak prnh kenal lecturer aku ni.. but I ignore je , malas nk simpan dlm hati.., tp yang aku sgt2 terkilan, after I cannot answer that question and she explained about that, she said to other lecturers, dh cukup dh tu kot presentation dia, aku terkedu sgt2.. they leave me without any clarification. mcm nk ckp, "kau ni taktau ABC, kau nk present bnda yg ada kat sna".. huh~ peluh besar..

aku accept je la apa yg berlaku walaupon selepas  habis kelas tu, mmg aku nangis non stop..,becoz I really work on it. . Every single word in my slide I used to search it in the internet and try to understand about it. I prepared for it several months ago dan bila tiba masa bentang, intro je mdm dengar. huh~ so sad, man...

Petang tu, aku ada meeting .. ketenangan tu rasa sikit bila jumpa akhawat.. dan kebetulan, akhawat tu pon tgh bersedih..maka kami pon berkongsi cerita, dan habis je meeting, aku rasa aku tk ptut bersikap mcm tuu.. as org yg ditarbiyah, aku kna mengimani yang segala bnda tu Allah dh aturkan dan aturanNya adalah yg terbaik.. walaupon kau dh prepare setahun utk bercakap tntg prkara tu, tp klu time tu Allah tak izinkan, tak boleh jgk.. dan aku prasan, soalan yg lecturer aku bg tu such an easy question sbnrnya, tp aku pon taktau knp bnda tu tak terlintas kat otak aku..mgkin pagi tu ada hak2 Allah yg aku tak tunaikn kot. entah la.. nk katanya, hari tu bkn hari aku,., belum rzki aku utk perform yg terbaik.tapi the whole day, aku mmg takleh teringt pasal presentation, mmg air mata berderai la..

Esoknya, aku blik KL.. sepanjang 4 jam dlm bas tu, ayat2 mdm dan situasi time presentation bermain di mata dan fikiran. kuat betul penangan tu.. then , aku fikir, Allah dh sgt300x tlg aku waktu practical exam, even waktu theory, sepanjang aku berada dlm family physio ni pon, byk sgt dh Allah permudahkan,., hnya dgn 1 perkara ni, aku boleh jadi sedih2 yg teramat.. sgt la tak ptut.. mgkin Allah simpan masa tu utk masa2 lain kot.. and plz bear in your mind, u dont have to meet the expectation of human being yang akhirnya mnyakitkan dri sndri,, jadi lah hamba Allah yg Allah nak, then He will ease your way..

Terima kasih mdm! kerana melalui kamu, aku belajar sesuatu~


Tuesday, 24 March 2015

Allah Tahu =]




     "Sungguh, Allah telah meredhai orang-orang mukmin ketika mereka berjanji setia kepadamu                 (Muhammad) di bawah pohon, Dia mengetahui apa yang ada dalam hati mereka, lalu Dia                      memberikan ketenangan atas mereka dan memberi balasan dengan kemenangan yg dekat"
( 48 :18)

Terinspirasi dengan klip video ucapan Anis Matta kepada Kader2 PKS.. berkali-kali diulang ayat "Fa'alima maa fi quluubihim", kita yang dengar kat youtube je dah meremang, apatah lagi yang berada dan mndengar direct apa yang diucapkan.. saat diminta setiap kader utk meletakkn tgn di hati masing-masing, Allahuuu..benar-benar menyentuh kalbu.. seolah-olah mminta kpd  Allah ,
" Allah, lihatlah apa yg ada dlm hati kami saat ini, ssungguhnya Engkau Maha Mengetahui setiap sesuatu, dan jika benar hati ini jujur dan benar terhadapMu, maka turunkanlah ketenangan buatnya"

dan yang paling menakjubkan, setiap soalan yg dilontarkan oleh presiden PKS itu dijawab dgn penuh yakin dan semangat.. tiada langsung bibit-bibit keraguan..

" Adakah ntum yakin langit Indonesia sudah cerah? "
CERAH!!!
" Adakah kita bisa untuk mngulangi semula merebut ibukota?"
BISA!!!
"Adakah ntum merasa ada kemantapan di dalam hati?"
ADA!!!

itu kader-kader Indonesia.. cita2 mereka besar..maka keyakinan mereka juga harus besar..

teringat beberapa siri daurah yang pernah dibuat..
pernah juga diajukan soalan-soalan seperti di atas..
antaranya, ntum yakin tak dgn fikrah kita ni??
krik..krikk..krikk..
ntum yakin ke jalan yg kita pilih ini mampu meletakkan islam di tempat yg sepatutnya?
krikkkkk..krikkk..
"Qul haazihi sabiilii ad'u....."(muwajjih mgharapkan sambungan)
..............(cengkerik pon dh tak berbunyi)

ahhh...berbeza sangat kita..sangat ~~
takpe..kita husnu dzon saat tu ikhwah akhawat sedang khusyuk bermuhasabah..
hatinya sedang menangis, merintih agar Allah benar2 memilihnya mnjadi pjuang agama ini..
heh~ ^^


bercakap tentang pejuang agama, sekarang kecoh dgn isu kebangkitan mahasiswa..
sebenarnya dah lama sangat dah..
mahasiswa ditahan di lokap, dibuang universiti, dibicara di mahkamah..
terkini, isu bantahan GST..
tak berniat utk hurai panjang,, masing2 punya jalan sendiri utk berjuang..
(yang belum tau, silalah tnya sir google atau prof youtube)
aku tak menyokong penuh dan tidak menolak tindakan mereka..
masing2 ada pro & cons..
apa2 pon, terima kasih kerana berkorban demi masa depan rakyat Malaysia..
moga Allah menilai usaha ntum dan memelihara hati ntum..


CUMA, bila timbul isu yg melibatkan mahasiswa haraki ni, satu bnda yg kurg sedap didengar..
kurang sedap utk dipanjang2kan,
ada pula pihak yang cuba utk mngecilkan usaha org lain secara direct mahupun indirect..
ana husnu dzon mgkin ntum nk ajak org bermuhasabah atas amal2 kita..
sejauh mana kita telah involve utk mmenangkan agenda islam..
tapi yang slacknya, bila ayat ni kluar,
" mana org lain bila kami brsusah2 melawan pemerintah yg zalim ni?"
"aku berpanasan demo smpai nk pitam, kau buat apa?"
"bila kita sakit dibelasah, kau ada dtg mmbela?"
dan sebagainya la ayat2 yg ntum boleh cari dan fikirkn..
ana tidak aim sapa2.,,cuma mari sama2 kita muhasabah dan renungkan kembali..
"ssungguhnya amal itu bermula dgn niat"
hnya diri kita dan Allah mngetahui apa niat kita..
moga kita tidak tersalah niat,, kelak rugi amal2 yg dilakukan..
ibarat debu berterbangan saat ditiup angin..
ingatlah, di akhirnya, redha Allah lah yg kita cari, bukan redha manusia..

peringatan buat diri sendiri jgk,,
kata Allah, "berilah peringatan, ssungguhnya peringatan itu bermanfaat utk mukmin"


25/3/2015, 3.13am