Wednesday, 14 March 2018



Buat kamu, moga terus dikurniakan kesihatan yg berpanjangan.
diberi peluang beramal yang tiada henti,
dikurniakan rasa 'iman' yg hidup.
dalam tahun2 kita brukhuwah, ada 1 harapan yg masih belom pernah terlaksana. dari aku buat kamu.
aku sentiasa menanti detik-detik tersebut.
dan saat detik2 itu hadir, aku selalu terlepas kesempatan. 
moga ditakdirkan peluang itu buat aku.
dalam apa jua bentuk yg Dia kehendaki.


Sunday, 28 January 2018

******hargailah dia selagi ada disisi******







friends forever??siapa yg mampu jamim..yakinkah kita yg kita akn berkawan dengna mereka selamanya..
berapa ramai yg mampu utk terima andaikata Allah mengambil mereka dahulu..
medan bercakap memang mudah..
tapi apabila tiba saatnya,,takdir disalahkan..
kenapa??
jawapannya mudah..
kerana kita tak faham apa makna ukhuwahfillah..
"sesungguhnya persahabatan itu indah sekiranya bertemu dan berpisah kerana Allah"
aku juga bukanlah seorang yang hebat utk memperkatakan soal SAHABAT..
tp itulah yg aku selalu sebutkan..
kat mana pon aku,,andaikata diminta utk bg tazkirah..
nie la benda yg aku akn cakap..
aku xtau kenapa tp bg aku sahabat adalah sesuatu yang perlu dlm hidup..
kalau nk dibandingkan dgn harta pon belum tentu sama nilanya..

Teman yang paling baik adalah apabila kamu melihat wajahnya, kamu teringat akan Allah, mendengar kata-katanya menambahkan ilmu agama, melihat gerak-gerinya teringat mati..’
tapi sukarkan utk kita peroleh sahabat mcm ni?? 
ramai manusia skrg hanya berkawan atas dasar utk bersuka ria,,
so,,agak2 berapa ramai yg akn bersahabat hingga ke syurga,,
teman-teman,,
jgn sesekali anda tersalah memilih kawan,,kelak padah menimpa..
Bak kata pepatah Arab, “Bersahabat dengan penjual minyak wangi, kita akan menerima percikan wangiannya, manakala bersahabat dengan tukang besi, percikan apinya akan mencarikkan baju kita.”



so,,how to choose SAHABAT??

  • Jika engkau berbakti kepadanya, dia akan melindungi kamu;
  • Jika engkau rapatkan persahabatan dengannya, dia akan membalas balik persahabatan kamu;
  • Jika engkau memerlukn pertolongan daripadanya, dia akan membantu kamu;
  • Jika engkau menghulurkan sesuatu kebaikan kepadanya, dia akan menerimanya dengan baik;
  • Jika dia mendapat sesuatu kebajikan (bantuan) daripada kamu, dia akan menghargai atau menyebut kebaikan kamu;
  • Jika dia melihat sesuatu yang tidak baik daripada kamu, dia akan menutupnya;
  • Jika engkau meminta bantuan daripadanya, dia akan mengusahakannya;
  • Jika engkau berdiam diri (kerana malu hendak meminta), dia akan menanyakan kesusahan kamu;
  • Jika datang sesuatu bencana menimpa dirimu, dia akan meringankan kesusahan kamu;
  • Jika engkau berkata kepadanya, nescaya dia akan membenarkan kamu;
  • Jika engkau merancangkan sesuatu, nescaya dia akan membantu kamu;
  • Jika kamu berdua berselisih faham, nescaya dia lebih senang mengalah untuk menjaga kepentingan persahabatan;
  • Dia membantumu menunaikan tanggungjawab serta melarang melakukan perkara buruk dan maksiat;
  • Dia mendorongmu mencapai kejayaan di dunia dan akhirat
so,,ade x ciri kat atas dlm diri sahabat anda??renung2kanlah..
bersahabatlah atas dasar iman,,InsyaAllah kau akn bahagia..
aku dah merasainya..kebahagiaan yg xternilai..
aku nk KAU turut merasa benda yg sama..
Tali persaudaraan sesama umat terus utuh jika didasari ajaran al-Quran

AMIRUL Mukminin Khalifah Sulaiman Abdul Malik adalah sepupu Umar Abdul Aziz. Hubungan mereka sangat erat sehingga khalifah menamakan Umar sebagai pewaris takhtanya. Walaupun kaum kerabat khalifah tidak menyukainya, khalifah tetap meneruskan hasratnya itu kerana Umar amat taat kepada agama.

Seorang menteri dan penasihat khalifah terkenal alim lagi warak, Raja’ Haiwah menasihati Sulaiman sewaktu akhir hayatnya:
“Wahai Amirul Mukminin, antara perkara yang menyebabkan engkau akan dijaga di dalam kubur dan menerima syafaat daripada Allah SWT di akhirat kelak adalah apabila engkau tinggalkan untuk orang Islam khalifah yang adil, maka siapakah pilihanmu?
Jawab Khalifah Sulaiman: Aku melihat Umar Ibn Abdul Aziz.”

Suatu hari, sewaktu pemerintahannya, Sulaiman mengajak Umar ke kem tentera Bani Umayyah. Sulaiman bertanya kepada Umar: “Apakah yang kamu lihat wahai Umar bin Abdul-Aziz?” Khalifah nampak terlalu bangga ketika melihat kekuatan pasukan yang sudah dilatih.
Namun Umar menjawab tanpa rasa takut: “Aku sedang melihat dunia itu sedang dilahap antara satu sama lain, dan engkau adalah orang yang paling bertanggungjawab dan akan ditanyakan oleh Allah SWT mengenainya.”
Khalifah Sulaiman berkata lagi: “Tidakkah kamu takjub dengan kehebatan pemerintahan kita ini? Jawab Umar lagi: “Bahkan yang paling hebat dan membuatku takjub ialah orang yang mengenali Allah SWT kemudian menderhakai-Nya, mengenali syaitan kemudian mengikutinya, mengenali dunia kemudian condong kepadanya.”

Mengamati perbualan antara khalifah dan sahabat sejatinya, Umar Abdul Aziz itu jelas terlihat keikhlasan dan cinta kasih dalam perhubungan dua insan atas nama persahabatan dunia akhirat. Sulaiman menangis setiap kali Umar menasihati dengan penuh kasih sayang.
Kedua-dua bapa mereka iaitu Abdul Malik dan Abdul Aziz adalah adik beradik daripada keturunan kerajaan Bani Umayyah. Pertalian darah merapatkan hubungan mereka. Namun yang paling ketara ialah pertalian hati yang ikhlas kerana Allah SWT dalam mencintai saudaranya.

Teman paling rapat kadang-kadang boleh menjadi musuh dalam selimut melainkan orang dipelihara Allah SWT hati mereka daripada khianat, dengki yang disembunyi dan dendam yang dipendam. Dunia menunjukkan kesudahan orang yang teraniaya angkara teman sendiri, ada yang muflis disebabkan mahu menolong kawan.

Dipenjara kerana membela orang yang istimewa baginya tetapi orang itu akhirnya langsung tidak mengenang budi dan jasa sahabatnya itu. Semua terjadi kerana sikap kepura-puraan, bermuka-muka dan saling mengampu. Hubungan yang tidak diasaskan dengan kejujuran, keimanan dan ketakwaan kepada Allah SWT.
Al-Quran mengabadikan kejujuran dan keikhlasan persahabatan antara Muhajirin dan Ansar dalam firman Allah yang bermaksud:
“Dan orang yang menduduki kota Madinah dan beriman (Ansar) sebelum (kedatangan) mereka (Muhajirin), mereka (Ansar) mencintai orang yang berhijrah kepada mereka (Muhajirin) dan mereka (Ansar) tiada menaruh keinginan dalam hati mereka terhadap apa-apa diberikan kepada mereka (Muhajirin) dan mereka mengutamakan (orang Muhajirin), atas diri mereka sendiri, sekalipun mereka dalam kesusahan. dan siapa yang dipelihara daripada kekikiran dirinya, mereka itulah orang yang beruntung.” (Surah al-Hasyr, ayat 9).
Syarat tali persaudaraan boleh menjadi kukuh menurut al-Quran ialah jika anda dan sahabat disatukan oleh ikatan iman. Bukan kerana ikatan perniagaan atau assabiah jahiliah. Ia terlalu rapuh untuk dipegang, bahkan dua insan boleh dirosakkan oleh hubungan sebegitu.
Jika untung boleh jadi kawan, rugi pula saling tikam menikam. Masa berkuasa semua menyokong jika jatuh tanpa kuasa tiada seorang pun mahu menolong. Begitu pula di dunia, mereka boleh jadi sahabat rapat saling menguntungkan tetapi di akhirat, mereka menjadi musuh yang saling cela mencela.

Firman Allah SWT yang bermaksud:
“Teman akrab pada hari itu sebahagiannya menjadi musuh bagi sebahagian yang lain kecuali orang bertakwa.” (Surah al-Zukhruf, ayat 67)
Ketika di dunia mereka saling tolong menolong pada jalan batil, jika seseorang melakukan kejahatan maka sahabatnya itu malah memuji dan mengampu kerana mahu mengambil kesempatan atas kelemahan saudaranya.

Al-Bukhari, Muslim dan Abu Daud meriwayatkan daripada Abi Bakrah, beliau berkata:
“Seorang lelaki memuji seseorang di sisi Rasulullah SAW kemudian Baginda SAW bersabda yang bermaksud: Engkau telah memotong leher sahabatmu. Barang siapa yang memuji saudaranya dengan tidak dapat dielakkan juga, maka hendaklah dia berkata: Aku menilai si polan. Dan Allah SWT yang menjadi penilai yang sebenar, seseorang tidak boleh menyucikan seseorang melebihi Allah SWT.”
Oleh itu, sahabat Rasulullah SAW amat membenci perbuatan suka mengampu, padahal mereka memang selayaknya mendapat pujian. Seorang lelaki memuji Abdullah bin Umar katanya: “Wahai sebaik-baik manusia, wahai anak sebaik-baik manusia.”

Maka ibu Umar berkata: “Aku bukan sebaik-baik manusia dan bukan anak sebaik-baik manusia tetapi aku seorang hamba Allah SWT daripada hamba-hamba Allah SWT, aku berharap kepada Allah SWT dan aku takut kepada Allah SWT. Demi Allah SWT jika kamu tidak mahu berhenti mengatakan yang demikian itu kepada seorang lelaki maka engkau sesungguhnya telah membinasakan dia.”

Iman menjadi penyatu dua hati, jika iman berbicara sikap ditunjukkan seseorang kepada saudaranya benar-benar bersih daripada kepentingan dunia. Dia berdiri sebagai pendamping yang jujur dalam menyatakan pandangannya, tidak ada apa yang ditutupi, yang pahit sama ditelan yang manis sama dirasa.
Dialah penasihat paling ikhlas demi kebaikan saudaranya, dia mewarnai pemikiran dan perasaan, pandangan dan sikap saudaranya dengan nilai agama yang membawa suasana harmoni di antara dua hati. Matlamat mereka bertemu dan bersahabat ialah kerana Allah SWT, agenda mereka rancang bersama ialah demi cita-cita akhirat. Tidak sesekali mereka biarkan dunia menghancurkan persahabatan itu.
Rasulullah SAW bersabda mengenai keperibadian sahabat sejati yang bermaksud:
“Mahukah kamu aku beritahukan mengenai orang baik di kalangan kamu? Para sahabat menjawab: Ya Wahai Rasulullah. Baginda SAW bersabda: Apabila kamu memandang kepada mereka, kamu teringat kepada Allah. Kemudian Rasulullah SAW bersabda lagi, bermaksud: “Mahukah kamu aku beritahukan orang yang jahat di kalangan kamu? Mereka ialah orang yang suka melaga-lagakan antara dua orang, yang suka merosakkan hubungan kasih sayang antara mereka yang berkasih sayang dan suka mencari aib cela orang yang baik-baik.” (Hadis riwayat Imam Ahmad)
Jika kita memandang ke wajah seseorang diberkati Allah SWT, seolah-olah memancar cahaya keimanan yang menembusi hati kita, aura iman itu mengajak kepada kebaikan dan mengingatkan kita kepada kelemahan diri.
Tetapi kadang-kadang kita menemukan seseorang yang membawa aura jahat daripada kalbunya sehingga pantulannya mempengaruhi pemikiran, sikap dan matlamat kita. Bukan senang menemukan seseorang yang benar-benar ikhlas mahu bersahabat kerana Allah SWT, mungkin disebabkan diri kita sendiri belum lagi baik maka susah sungguh untuk menemukan lelaki yang benar-benar baik dijadikan sahabat sejati.



                                          ~ nukilan seorang pendakwah sarawak ~                                               

p/s ; ni draft post 2012. i don't know why i didn't post it last time.

Thursday, 25 January 2018

Allah Hears You..

.
.
.

Terimbau kembali, saat Allah menghadirkan suatu bentuk rezeki yang tidak pernah dibayangkan.
Mungkin juga, tidak pernah langsung diungkapkan dalam bait-bait doa.
Tetapi kerana Allah adalah pemilih hati dan jiwa ini,
Dialah yang mengetahui setiap sudut keperluan hamba-hambaNya.
.
.
.

Allah tahu, hati itu merindukan sentuhan,
Maka Allah mentakdirkannya disentuh dengan Kalam-kalam Al-Quran.
Allah tahu, jiwa itu menagih kekuatan,
Maka diujinya dengan pelbagai ‘kesakitan’ dan ‘kepayahan’.
Dan Allah tahu, jasad itu perlukan teman.
Maka dititipkan kepadanya insan, pengubat kesunyian.
.
.
.

Bulan berganti bulan, tahun berganti tahun.
Atas segala kurniannya, dia menjadi lebih tahu utk menghargai dan memaknai setiap nafas yg dimiliki.
Benar, kata orang cerdik pandai, ‘mempunyai sahabat yg baik itu adalah rezeki terindah’
Di sana, mungkin ada jiwa yg selalu mengharapkan hadirnya seorang teman di sisi.
Namun, Allah itu lebih mengetahui.
Tidak diberikannya seorang teman, malah diberikannya ketenangan dan kekuatan.
Mungkin juga dikirimkan kepadanya sebanyak mungkin teman yang solehah.
Maka, beruntungnya dia saat ingatan temannya terzahir dgn lafaz-lafaz doa yg indah buat dirinya.
Di sana juga, ada insan yg berteman, tp asasnya tidak hakiki, maka terputus di tengah jalan.
.
.
.

Insan yang pernah mengalami, pasti merasai keindahan dan kebahagiaanya..
Di saat kebimbangan bersarang di jiwa, dia hadir meleraikan.
Di saat kesedihan menyelubungi, dia ada menenangkan.
Di saat kaki tak kuat utk melangkah, dia hadir memotivasikan.
Tawa mesra & gurau senda memecahkan segala keresahan.
Peringatannya menyentuh lubuk hati yang paling dalam.
Amalnya menghadirkan rasa cemburu dalam diri.
Lantas, digandakan amal dirinya agar selari dgn temannya.
.
.
.

Namun, yang paling indah adalah saat dia bisa ‘berjalan’ dgn temannya di atas jalan dakwah
Menjejaki sunnah terbesar Nabi dengan 2 hati.
Sepertimana Musa dan Harun mendakwahi Firaun, Qarun dan Samiri,
Mereka itu saling menguatkan dan memerlukan.
Kata Musa dalam doanya, Ushdud bihii azrii, wa asyrikhu fi amri.
Kerana saat berdua, Mereka pasti bisa banyak memujiMu dan mengingatiMu.
.
.
.

Kurenungkan kisah mereka saat ukhuwah teruji, dgn harapan hati ini terubati.
Musa juga terganggu emosi, saat kaumNya berpaling dari kebenaran hakiki.
Maka merayu Harun agar tak disalahanggapi, kerana dia telah pon menunaikan apa yg diamanati.
Namun, Allah jua lah yg Maha Menguasai atas setiap sesuatu.
Itu kisah mereka, 2 insan yg Allah pelihara dari melakukan dosa.
.
.
.

Dan kita, hanyalah hamba biasa.
Yang tidak terlepas dari terpalit dengan dosa-dosa.
Yaa, tidak menjaga hak sahabatnya juga 1 dosa.
Namun bukankah Allah mengatakan, sebaik-baik pendosa adalah yg bertaubat?
Dan bukankah juga Allah menyatakan, “perbaikanlah antara saudara kamu?”
.
.
.

Saat ini, Kunukilkan rasa hati dalam lembaran tersendiri, meluahkan rasa rindu yang tak terungkapi.
Kufailkan segala memori, agar mampu menemani hari-hari sepi.
Kutitipkan doa di malam hari, agar rasa kasih ini berpanjangan hingga syurgawi.
Kita tidak pernah mengerti apa hikmah yg tersembunyi,
Ada kala, aku cuba lari. Menghilangkan segala memori.
Saat itu, aku pasti syaitan bersorak, meraikan retaknya ikatan ukhuwahfillah.
Di suatu sisi, aku kembali merasa berdosa, kerana yg brtindak sedemikian adalah nafsuku.
.
.
.

Aku menanti-nanti hari kau titipkan ‘mesej’ , walaupun dengan selafaz salam.
Namun, hari-hariku sepi, sunyi. Aku buntu , Aku keliru.
Namun kerana sygnya aku terhadap ukhuwah ini, kutitipkan kepadamu kalamullah,
Dan mungkin bait-bait ulama’. ‘
Meskipon hakikatnya, akulah yg teramat memerlukan segala bentuk peringatan.
Atas segala kesakitan dan kepayahan yg aku alami, yg mungkin tidak kau ketahui.
Dan mungkin juga, kau  merasakan kesakitan dan kepayahan yg aku juga tidak ketahui.
.
.
.

Tapi percayalah, diri ini merindui segala kenangan setiap masa dan ketika.
Dan jarak itu sebenarnya tidak memisahkan, malah sunyi dari sapaan itulah yg menjauhkan.
Aku tidak mengetahui, ke mana ujian ini kan terarah.
Malah aku takut utk membayangkan segala kemungkinan yg terjadi.
Tapi yg aku pasti, kita bisa melewatinya. Andai kita berdua menginginkannya.
.
.
.

Aku tahu, aku bukanlah teman terbaik bg diri kamu.
Tiada saat kau memerlukan, tak memahami saat kau kebuntuan, tidak dimotivasikan saat kejatuhan.
Aku sedar, aku lemah. Serba kekurangan.
Dan mungkin aku takkan pernah mampu utk mncapai tahap itu.
Tapi dalam segala bentuk kelemahan yg aku punya, Allah masih mngurniakan teman sebaik kamu.
Dan itu antara nikmat terbesar yg aku kecapi selepas nikmat islam, iman dan tarbiyah.
.
.
.

Aku merayu, pohonlah dalam doamu, agar digerakkan 2 hati,
bukan 1 hati utk mmperbaiki hubungan ini.
Bukankah dahulu kita meyakini bahawa kita ditakdirkan utk saling melengkapi?






Monday, 25 December 2017

Rasa Yang Tiada




Saban hari aku bertanya pada diri,
Apa sebenarnya yang aku cari?
Hingga saat ini, aku masih belum mampu utk mengerti.
Yang hadir menemani hanyalah tangisan yang tiada henti.

Aku bimbang. Aku bimbang dengan rasa yang mula tiada.
Tiada lagi rasa gembira.
Tiada lagi gelak ketawa.
Tiada lagi rasa utk berbicara.
Pendek kata, ibaratnya rasa ini kian 'lumpuh'

Aku mula hilang fokus.
Hilang fokus dalam banyak perkara.
'Feelingless' masa proposal defense dah pon jadi petanda.
Tak terbayang exam yang akan berlangsung lagi 2 minggu.

Oh Tuhan, aku mohon, kembalikanlah rasa.
Kerana hidup dalam rasa yang 'tiada',
Mmbuatkan aku rasa seperti tidak berguna.
Lebih tepat, ibarat makhluk tidak bernyawa.

Izinkan aku kembali merasai nikmatnya ketawa tanpa melupakan hangatnya air mata.
Izinkan rasa gembira menemani hari-hariku tanpa membelakangkangkan rasa sedih yang perlu ada.
Kerana saat ini aku sedar YaAllah, Engkaulah Pemilik Segala Rasa.













Thursday, 18 August 2016

P.E.R.F.E.C.T.I.O.N.I.S.T



Your calm mind is the ultimate weapon against your challenges. so relax big girl!

“ mohonlah pertolongan dengan sabar dan solat” .

Buktikan keimanan kau terhadap ayat ni plissssshh. Mohon doa teman2. Aku pon taktau kenapa makin dekat hari nak balik kuantan, kepala makin serabut. Sampai  affect physical . Aku smpi kerap2 sakit plak bila dok kat rumah ni especially sakit kepala yg teramat. Betul la orang cakap, dalaman seseorang reflex luaran dia.  Kalau dalam tak stable, pasti kelihatan zahirnya. Macam dalam hadis pasal hati tu la.. “kalau baik hati tu, maka baiklah keseluruhannya..’’


Antara kerisauan yang aku alami adalah JPJ Test ISNIN ni.Huaa!  PERFECTIONIST! This is one of the big problems of mine. Dulu aku tak macam ni pon. Sejak2 masuk Kuantan, aku realize, symptom ni ada kat aku. Cuba imagine, bila exam klu aku tak dapat jwb dgn penuh yakin & tepat soalan exam, terus aku rasa aku gagal. Tapi bila dapat result,  selalunya the worst one pon B. Aiyaaa.  Problem. Problem. Ni la perasaaan nk test JPJ.  klu boleh, seboleh2nya kau nak full mark~ sbb tu kau fikir macam2. Rilex beb! Nothing to lose.  Andaikata la kan, ANDAIKATA kau kena repeat, takpe la.. sekali sekala.. kau bukan pernah repeat apa2 pon. But hopefully tak la..byk pakai duit maaaa..


Bila aku sembang2 dgn cikgu driving aku ni, he is Chinese tau. Aku cakap la, aku ni jenis nervous dalam semua exam. Katanya , “ rilex maa,, itu orang JPJ pon manusia biasa”..lulz.., terdiam aku..

Yela. We are trying so hard to meet the expectations of others. Padahal semua orang kat dunia ni tak perfect. And yet, even if you are able to meet their expectation, you gain nothing.  Just kepuasan.  Klu tak mampu,  kau kecewa.


Dan Allah, Dia ‘expect’ more from us through all the tests given by HIM to us. Bcoz He created us. HE knows everything about us. Tapi kita jarang nk meet HIS ‘expectation’ dgn bersungguh2 dalam segala amal.. tak kisah la amal daa’wi ke.. amal fardhi ke.. or any kind of amal you called it. As long as it is ‘amal soleh’ ..


Just wondering,  kan best kalau ‘perfectionist’ ni ada dalam amal paling utama yang mnjadi tiang agama kita which is solat. Menghayati setiap bacaan dan merasai ruh setiap pergerakan untuk grab ‘markah penuh’ dari Allah. Baru la solat tu betul-betul mampu menjadi pencegah perbuatan mungkar kan? ;’)



Psss; mohon doakan saya lulus JPJ test. diberi ketenangan dan kemurnian niat. taknak jadi 'daie  tempang' lama2.. 

Saturday, 6 August 2016

ISBIR JAMI'AN !



“Wa Man Yatasobbar, Yusobbiruhullah “
( Barangsiapa yg meminta kesabaran, Allah pasti membuatnya sabar) ( HR Muslim )

SABAR. Mudah disebut, tapi Ya Allah, nak praktis tu Allah je la tau mcm mna. Tapi, kita beriman bahawa Allah menguji kita pada titik yg kita mampu kan?  So, trust Him.. Everything heals.. Hati yang ‘sakit’ tu pasti akan sembuh bila tiba masanya. Maka bersabarlah utk terus berbuat kebaikan kerana sesungguhnya kebaikan itu akan menghapuskn keburukan .. 

 "Sesungguhnya perbuatan-perbuatan yang baik itu menghapuskan (dosa) perbuatan-perbuatan yang buruk. Itulah peringatan bagi orang-orang yang ingat"
(QS.Hud: 114)

Keburukan yg mcm mana yang akn dihapuskan tu? Later u will realize which ‘sayyiaat’ yg Allah hapuskan, as long as you use your heart to think about it.


Kenapa tiba-tiba cakap pasal sabar ni?? Hmm.. Insan yang sedang menaip ni tak habis fikir tentang keajaiban insan-insan yang berhadapan dgn ujian yang berat. Macam mana depa ni jaga hati? Dzon2 yang tak baik tu mesti datang la.. Tipu klu takde.. Depa ni tak rasa nak compare ke dengan orang lain? Huhu.. berat nanang mu ni deh.  I think the key is SYUKUR. Dia mcm parallel gitu..  Bear in mind, u will never be able to be patience IF u don’t accept what have been given to you.. Seriously..


You should be thankful of what u have now..


YOU have your parents who always support you in whatever you do, but some people, they don’t have that chance. . They don’t even have such a good communication with their parents, but YOU, YOU can make them as your friend, share what u feel,  exchange opinions, making some jokes. 
BE THANKFUL & APPRECIATE that.


YOU, never have an experience of being worried about sewa rumah yang beberapa bulan tak bayar. Tunggu orang datang ketuk rumah je  dan kena halau. Huhu. Or mungkin, kau tak pernah rasa rumah kau tu mcm ‘neraka’.. sorry ayat kasar. Terpengaruh dengan carekarama TV3.  Lulz. Tapi tu la hakikatnya. Your home is just like syurga dunia untuk Kau. Tu yang sikit2 nak balik rumah. 
BE THANKFUL & APPRECIATE that.


YOU, never  feel hungry like tak makan 100 tahun. Ok ni over. Sehari la misalnya. Or even, tak sempat nak rasa lapar pon, balik je rumah, semua benda dh tersedia depan mata. Tu blom masuk kau punya keinginan nak mkn macam-macam. Your parents will try their best to fulfill everything  you want.  Orang kat luar sana, ada yang berjimat2 je dgn duit yang dia ada, sebab dia tau dia tak mampu. Makan apa yang ada.. ada yang even tak makan pon.. so, BE THANKFUL & APPRECIATE that.


YOU got the chance of having such a sporting siblings. Nak katanya, Not a problematic one la. Boleh plan bercuti sama-sama, bising2 gila2 kat rumah,. If u have problem, slalunya duit la kn, tak payah nak fikir banyak, they will directly give it to you.  Semua tak meyerabutkan kepala otak kau. Social tu mungkin sikit2 la. Masih ada harapan untuk ditegur. Ada orang, ada siblings mcm takde siblings. Your life is yours. Mine is mine. Ikatan tu hanya pada kata ‘ adik beradik’..
so, BE THANKFUL & APPRECIATE that.


YOU have many friends. They will always be there to remind you of everything. Every single things. Concern dgn kau. Realize klu kau ada problem. Nak katanya, sahabat2 syurga la. Ada orang, takde kawan. They live alone. Klu ada, mgkin tend utk bawak ke jalan nista tu lebih. Atau mungkin kawan dgn kau tu pon bersebab.  BE THANKFUL & APPRECIATE that.


YOU got the chance to study. You have the ability to make your dreams come true. Dari kecik sampai besar, perjalanan study kau smooth je.  Biasiswa kau dapat. Tak susahklan mak ayah kau nk tanggung pelajaran.  Belajar pon bagus. Tak pernah failed subjek. But there are some people, they are struggling just to gain knowledge. Malam kena kerja,  pagi pi kelas. Nak sambung belajar, dok fikir yuran. Nak study punya pasal, pecah tabung nak beli buku. Ada yang  nangis2 study sbb asyik failed je walaupon dah sungguh2 blajar.. dan Kau??hmm,,BE THANKFUL & APPRECIATE that.


YOU, YOU have to realize one of the biggest ni’mah yg kau ada sekarang yang membuatkan kau tak lupa nikmat-nikmat yg lain iaitu Nikmat ISLAM & IMAN yg sebenar. Tanpa jalan tarbiyah kau tak kenal semua tu. That is what tarbiyah had taught you. BE THANKFUL , PATIENCE & TRUST HIM.  ( syukur, sabar, husnu dzon ). I just mentioned few of the ni’mah bcoz we will never be able to count all the ni’mah.

Dan jika kamu menghitung-hitung nikmat Allah, niscaya kamu tak dapat menentukan jumlahnya. Sesungguhnya Allah benar-benar Maha Pengampun lagi Maha Penyayang.” 
(QS. An Nahl: 18)

Cukup la tu, malas nak bebel panjang. mesti ada yang rasa mcm.."kau cakap senang la, kau tak rasa".. dont worry.. i feel u , beb.. satu je pesanan, we all have our own struggle.Maka, bersabarlah.


“Dan orang-rang yang sabar kerana mengharapkan keredhaan Tuhan mereka semata-mata, dan mendirikan sembahyang, mendermakan dari apa yang kami kurniakan kepada mereka, secara sembunyi atau secara terbuka, dan mereka menolak kejahatan dengan cara yang baik, mereka itu disediakan baginya balasan yang sebaik-baiknya pada hari akhirat.

( Ar-Ra’d 22 )


.:. kata hati seorang hamba yang berkali-kali lupa untuk bersyukur dgn more than jutaan nikmat yg dia dapat. YaAllah Faghfir Zunuubi.. T.T..

Thursday, 30 June 2016

Teacher.,. Teacher..



Salam ramadhan Al Mubarak..Wah.. Lama ni tak menulis. Nak kata buang tebiat, takde la sgt..Dh lama dh nk menulis sbnrnya, tp disbbkn dah lama tinggal, so rasa malas tu menebal dh.. haa..  i wish this post will be such a ‘catalyst’ for me to keep writing,, Eceh.. every year pon ada azam ni mcm .. luls. 

Pejam celik pejam celik, ramadhan tinggal less than 5 days kot.. OMG!!, Cepat sgt kn masa brlalu..Allah Allah.. Teringat semangat2 time nk sambut ramadhan, bila masuk ramadhan?? Tettttt….its okay its okay.. Jangan sedih. Atleast ada effort buat list kot.. * sedapkan hati* Walaupon tak dpt nk tunai segala hasrat and target, tp kita takleh tggl  semua enn.. So, marilah kita memaximizekn amal2 dalam saki baki Ramadhan ni..

*******************************************************************************

Alhamdulillah, masuk hari ni, kira dh lebih 2 mggu la I’ve been working kat satu pusat tuisyen ni..fuh..menarik.. I think I should change my profession la..hiks.. Dalam byk2 student kat pusat tuisyen ni kan, aku tertarik dgn sorg adik ni.. He always managed to make me smile.. From the 1st day I met him. Kata anak boss kat situ, adik ni dia mcm ‘slow’ skit dan sgt la manja.. Awal2 tu dia tnya soalan biasa2 je kat aku sbb blom knal kan.. Tnya satu soalan  then balik tmpt dia.. 

The next day boleh tahan.,Mgkin sbb aku ni tak garang kot.. Yes I am.. Aku takleh la nk marah budak2 ni.. Tgk budak nngis pon aku dh brgenang.. Dan kerja kat sini sgt la buat aku makin knal diri aku sndri.. sbb tu org ckp experience is the best teacher kn..

One of the things yg aku realize, klu la aku jd examiner, confirm aku examiner pling baik. Rasa mcm tak sggup nk pangkah jwpn dorg bila salahnya sikit bangat…Aku sampai termenung fikir kenapa dorg jawab mcm tu..lol. Awal2 tu lambat jgk aku menanda sbb aku pi kira kat mna dorg silap. hah. Padahal instructor ckp, follow the answer from the booklet.. only the final answer will be accepted.

Huhu.. ok sambung balik pasal adik tadi.. the next day he comes and sit in front of me.. mmg mnja la.. Each question dia nk kita jwb btol ke salah..

I : Teacher, teacher.. 9+2 berapa? Susah la teacher.
T: Awk kira la..move 2 times after 9.. ( * dorg takleh guna jari..kena guna otak dan imaginasi je ,heh)
I : Ten..,Eleven… Eleven ke teacher jawapan dia? ( * smbil buat muka comey)
T : Ye…
I : Eleven teacher?!! Knp eleven?
T : Grrr..^^’

Bila dia siap all the exercises, dia pon pi la kat teacher lain utk mark classwork dia. Then, smpi work sheet 7 cmtu, dia manage utk dpt 100..pastu pandang2 kat aku..

I    : huish,., teacher.. huish teacher..* muka teruja*( for every 100 mark yg dia dpt) Alhamdulillah             teacher.. sy btol semua..
T    : Alhamdulillahh ( dalam hati, weyh,,apasal budak ni baik sgt.. susah nk jmpa budak2 boleh ckp            alhmdulillah for the simple things mcm tuuuuuuuu)

The next day, he comes..time tu ptg.. nmpk je aku terus....

I     ; Assalamualaikum teacher!
T    ; Waalaikumsalam ( lagi skali terharu )
I     ; Teacher, teacher dh bli ,mknn berbuka ke..?
T    ; Belom lagi..
I     ; Belom teacher??? Knp belom??? Teacher cuba teka sy beli apa td?
T    : Taktau ( sumpah! aku ni manusia paling malassssss nk main teka2)
I      : Ala.,.. teacher cuba la teka....
T     : Bgtau je la teacher..teacher nk mark kertas ni..
I      :  Tak boleh teacher kna teka jgk..
T     : Grrrrrr…
I      : Ada kat bawah meja sy ni..dia ada batang teacher..
T     : Aiskrim??? ( sumpah malas nk jwb,.,haha,,tak logic sgguh jawapan aiskrim tu..kui3)

Then, perbualan pon berlangsung dgn meriahnyaa..lulz. tak mcm pusat tuisyen plak.

Apa yg aku nk cakap sbnrnya adalah.. The way children tu act, every single word yg kluar dri mulut dorg adalah reflection dari org2 sekeling dia.. Or to be specific, their family.. dan aku dpt rasa, adik ni mgkin dri kluarga yg baik2.. kluarga yg mndidik anak2nya dgn tarbiyah islami ..Allahu.. Bahagia dpt ank2 soleh ni..,Permata hati ibu dan ayah.. eh..emosi plak ttbe..

Bukan apa, dsbbkn kawan2 aku dh ramai nk naik 1 tangga, prepare la dari skrg ye all related to tarbiyatul awlad.. eh.,.kait tau..^^'  but serious, ntum yg faham ni la harapan utk melahirkan zuriat2 yg mmpu make this world a better place.. selamat melayari bahtera rumah tangga.. moga kita tidak jatuh cinta dgn cinta yg sia2 ye! ( doa ni deep sgt utk aku, don’t know why..dont know..dont know..)


Jumpa lagi di post yg lain =D  <3